کاوش موضوع بور
صفحه اصلی
بور
بور یا بوران (به انگلیسی: Boron، /bɔ: r. ɑ: nˈ/) با نماد شیمیایی B نام یک عنصر شمیایی با عدد اتمی ۵ است و در گروه ۱۳ جدول تناوبی قرار دارد. این عنصر از شبه فلزها است و چون در اثر دگرگونیهای هستهای ستارگان ایجاد میشود، فراوانی کمی در پوستهٔ زمین و منظومهٔ خورشیدی دارد. ترکیبات رایجی از این عنصر که به صورت طبیعی در زمین ایجاد میشوند، در آب محلولاند.
عنصر بور در سطح زمین به صورت آزاد یافت نمیشود و همیشه با مادهای دیگر ترکیب شیمیایی شدهاست. در صنعت تهیهٔ بور بسیار خالص با سختی روبرو است چون این عنصر تمایل زیادی به تشکیل پیوند پایدار با دیگر عنصرها مانند کربن دارد. چندین دگرشکلی از بور وجود دارد. جامد آمورف آن گَرد قهوهای رنگ و بلور آن سیاه است. سختی موس بور حدود ۹٫۵ (بسیار سخت) میباشد و در دمای محیط هدایت الکتریکی کمی دارد. در نیمهرساناهای صنعتی از کمی از بور به عنوان ناخالصی استفاده میکنند.
بیشترین کاربرد صنعتی بور در سفیدکنندههای سدیم پربرات و ترکیبات بوره در روکش الیاف شیشه است. پلیمرهای بور و سرامیکها به عنوان مادهای سازهای با مقاومت بالا، وزن کم و پایدار نقشی کلیدی در صنعت دارند. حضور ترکیبات بور در شیشههای با پایهٔ سیلیسی و سرامیکها باعث میشود تا این مواد در برابر تغییرهای ناگهانی دما مقاوم شوند. واکنشگرهای نابی که دارای بور اند در تهیهٔ برخی ترکیبات آلی کاربرد دارند همچنین در داروسازی تعدادی از ترکیبهای آلی دارای بور ساخته شدهاند یا در دست مطالعهاند. بور طبیعی از دو بسپارش پایدار تشکیل شدهاند؛ که یکی از آنها (بور-۱۰) یکی از قویترین جذبکنندههای نوترون است و در میلههای کنترل رآکتورهای اتمی کاربرد دارد.
از نظر زیستی، ترکیبهای بور بر روی پستانداران آسیب جدی نمیگذارد (مانند نمک خوراکی) ولی برای بندپایان بسیار سمی است و از آن در تهیهٔ حشره کش استفاده میشود. اسید بوریک، دارای ویژگی پادمیکروبی ملایمی است، همچنین یک آنتیبیوتیک طبیعی دارای ترکیبهای بور نیز پیدا شدهاست. عنصر بور یک مادهٔ ضروری برای ادامهٔ زندگی است؛ مقدار کمی از ترکیبات این ماده باعث مقاومت دیوارهٔ سلول گیاهان میشود برای همین حتماً باید در خاک وجود داشته باشد. آزمایشها نشان دادهاست که بور به عنوان یک عنصر بسیار ناچیز در زندگی حیوانات بسیار مهم است اما چگونگی عملکرد آن در سازوکار بدن آنها هنوز روشن نیست.... بیشتر در ویکی پدیا